Spreekbeurt voor de klas samen met mijn dochter over mijn ziekte ” De ziekte van Lyme “

Goedenavond Allemaal,

Afgelopen dinsdag was dan eindelijk de dag dat ik samen met mijn dochter Quinty haar spreekbeurt over de ziekte van Lyme ging houden voor haar klas. Een spreekbeurt houden voor de klas is pas verplicht in groep 6. Erg knap van haar dat ze dit toch samen met mij wilde doen terwijl ze in groep 5 zit. Dinsdag ochtend ging ik voor gekkigheid maar eerst het huis poesten, want dat was wel een goede afleiding. Ik had net als mijn dochter zenuwen. Het voelde zelf alsof ik weer op school zat hihi. Om kwart over 12 was ik op school en dronk eerst even met de juf een kop koffie. Het eerste wat ze vroeg aan mij was.. ik hoorde van Quinty dat je zelf ook zenuwachtig was. Uhmm ik?? ja eigenlijk wel. Ik praat zelden over mijn ziekte in het openbaar. Natuurlijk heb ik mijn blogs. Maar schrijven is heel wat anders dan praten in het openbaar. Half 1 de school bel gaat, kinderen hebben dan net pauze gehad en gaan naar de klas. Ik zit op een kruk voor de klas en zie mijn dochter naar binnen komen. Mama je bent er:-) Gelijk beginnen alle kinderen vragen aan mij te stellen. Pfff wat een drukte. De juf geeft een teken dat alle kinderen stil moeten zijn. En dan geeft ze aan dat Quinty de eerste van de klas is die begint aan haar spreekbeurt. En daar gaan we dan. Quinty opent en geeft aan dat haar spreekbeurt over de ziekte van Lyme gaat en dat dat de reden is waarom ik gekomen ben. Mijn moeder heeft de ziekte van Lyme. 20 ogen kijken mij nu aan. Ik voel dat ik rood word pfff. En dan begin ik te vertellen. Uiteraard wel in kindertaal. En stel tussendoor ook vragen aan de kinderen zodat ze erover na gaan denken. Voor mijn gevoel blijft dat verhaal bij kinderen dan ook in hun hoofd hangen. Ik vertel mijn gedeelte en als ik klaar ben dan geef ik het woord aan Quinty. In het begin zie ik in het ogen dat ze wat bang is. Niet zo heel gek, dit is haar allereerste keer. Vol trots luister ik naar haar, maar niet alleen ik” de hele klas en de juf. Uiteindelijk moet ze een stukje vertellen wat ze voelde toen ik erg ziek was en nog steeds ben. Daar komen de tranen. Ik krijg een brok in mijn keel. Maar wil mij groot houden voor haar. Gelukkig lukt mij dat. Ondanks haar tranen praat ze verder. Zo ontzettend knap van haar. Aan het einde vraagt de juf aan de klas of ze nog vragen hebben. En ja de hele klas steekt zijn/ haar vingers op. Deze spreekbeurt maakt duidelijk indruk op de hele klas. Na het beantwoorden van alle vragen, laat ik al mijn medicatie nog door de klas gaan. En dan ineens uit veel hoeken hoor ik kinderen zeggen tegen mij mijn moeder is ook heel erg ziek. Ik weet heel goed hoe Quinty zich voelt. Dit is wat ik wilde bereiken. Dat kinderen Quinty begrijpen. Begrijpen waarom ze soms huilt en waarom ze niet altijd kan spelen. Ik ben onwijs trots op haar dat ze hierover haar spreekbeurt wilde houden. Dit was haar eigen keuze om het hierover te houden. Ik heb haar alleen maar geholpen en bijgestaan. Ze kreeg als eindbeoordeling alleen maar ruim voldoende en goed. TROTS!! met grote letters. De kinderen moesten aangeven wat ze top vonden aan haar. Iedereen zei gelijk dat je je tranen liet zien en ondanks dat doorvertelde. Ze kreeg een groot applaus. Vol trots keek ze mij aan. De hele week hebben de kinderen het er nog steeds over. Mijn doel is bereikt. Meer bekendheid en ook bij kinderen. Hieronder nog een paar foto’s. Mijn foto was het moment dat ik thuis kwam na de spreekbeurt. Toen brak ik even. Voor nu een fijne avond. Liefs, Bianca

Voor de klas met al mijn medicatie
Voorblad spreekbeurt over Ziekte van Lyme
Mijn gevoel na het vertellen over mijn ziekte.😪 Maar thuis ziet niemand mij en kan ik mijn masker af doen. Ik wil gewoon geen medelijden. Het heeft veel energie gekost om te vertellen over mijn ziekte. Dit is de eerste keer dat ik zo’n foto plaats. Het wordt tijd dat mijn masker wat vaker af gaat. Deze ziekte is slopend en de hele wereld mag en moet dat weten.

7 Comments on “Spreekbeurt voor de klas samen met mijn dochter over mijn ziekte ” De ziekte van Lyme “

 1. Zó letterlijk had ik het natuurlijk niet bedoeld, haha. Maar wat fijn dat er zoveel vragen waren dus interesse was! Normaal duurt een spreekbeurt geen half uur toch? Alleen maar positief dus haha.

  Liked by 1 persoon

  • Weet ik dat je dat niet letterlijk bedoelde😉 nee normaal maar een kwartiertje. Had geen stem meer over van het vele praten😊

   Like

 2. Trots mag je zeker zijn. Zowel op je dochter als op jezelf. En ja dan komen emoties los en mag je die niet tegenhouden al is het voor een klas.
  Zo heb je aan hen geleerd dat ze voorzichtig moeten zijn als ze buiten spelen. Controleren is de belangrijkste factor.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 persoon

The beauty review planet

reviews over beauty, make- up en skin producten

Hannah's Blog

Hallo! Ik ben Hannah (19 jaar) en ik ga voor 3 maanden naar Nairobi in Kenia, om vrijwilligerswerk te doen bij het weeshuis "Heritage of Faith & Hope Children's Home".

Anneke Doest

schrijft tekst voor theater, liedjes en meer...

Om Yoga

'Verleg je grenzen met yoga'

onthaastingsschip 't Appeltje

Onthaasten, Bewust worden, Verbinden

Gedachtenspinsels

Personal Lifestyle Blog

FAB.ULOUSLY

Living the FAB life ♥

Love to cook healthy

Gezond eten en makkelijke gerechten.

de FamilieAcademie

Blogs ouderverstoting en kindermishandeling

Welkom in de wereld van een kneus

Lotgevallen van een EDS-ser

Mijn leven als Spoonie

mijn ervaringen met fibromyalgie en CVS

huisje vol liefde

Een blog geschreven door een moeder. Voor moeders en iedereen die het leuk vindt om te lezen.

%d bloggers liken dit: